نوشته شده توسط: امام سجاد (ع)
IT (فناوری اطلاعات) و امید و انتظارات:
این شعار یونسکو است، " اطلاعات برای همه " (Information for all)
IT و آموزش ، IT و پیشرفت ، IT و فرهنگ جامعه ، در کنار IT و فقر و البته IT و حقوق بشر محورهایی هستند که سازمان فرهنگی یونسکو پروژه های خود را حول آنها ادامه می دهد. همان طور که از موضوع می توان فهمید IT به عنوان فناوری اطلاعات نقش بسزایی در پیشرفت و شناختن فرهنگ یک جامعه دارد. از تبادل اطلاعات علمی تا آموزش الکترونیک گرفته تا بررسی نیازهای یک جامعه و راه حلها و رویکردها می توان به نقش مهم IT اشاره کرد.
استفاده از فناوریهای نوین ارتباطی مخصوصا در سازمانها و دانشکده ها می تواند بسیار مفید باشد که در اینجا با مثالی به توضیح دو رویکرد بالا می پردازیم.
نقش فناوری اطلاعات در سازمانها :
استفاده از فناوری اطلاعات در سازمانها نه تنها در چرخه اداری و اقتصادی کشور تاثیر می گذارد بلکه در زمان و یادگیری اندوخته های علمی کارکنان و کاربران آن تاثیر بسزایی دارد. علاوه بر آن در تصمیم گیری های بهتر و دقیق تر نیز کمک می کند. همینطور نیز به خودی خود ایجاد اشتغالزایی کاهش هزینه های بانکی ، پست و ارتباطات را به همراه خواهد داشت.حال اگر سازمانها و موسسات از این فناوری استفاده کنند، واقعا اگر عادلانه قضاوت کنیم آیا در مقابل کشورهای دیگر کم خواهیم آورد!؟
استفاده از فناوری اطلاعات در آموزش الکتونیکی یکی از اهداف دولت های بزرگ دنیا می باشد که تا حد کامل نسبت به اجرای آن رسیده اند. حال این سوال پیش می آید که کشور ما ایران در این راستا چه خدماتی انجام داده است؟
از این نظر کشوری همچون ایران با 2 میلیون متقاضی ورود به دانشگاه که عملا این امکان را نمی یابد. بزرگترین دلیل برای سرمایه گذاری در این بخش می باشد. در این بخش می توان عده کثیری از جوانان علاقه مند را بدون اینکه آنها را از نقاط دوردست که یا از خانواده هایشان دور شوند و یا صدها دلیل دیگر از راه آموزش الکترونیک به اهداف خودشان رساند. در هر وقت و زمان بصورت گفتاری و دیداری ، امکان آزمون ، امکان خواندن و مطالعه کلیه دروس در هر ساعت از شبانه روز ، از برتری های این فناوری می باشد.
ایجاد اشتغال در فناوری اطلاعات نیز یکی از موارد مهم در بحث میباشد. در کشور ما ماهنوز دانشگاه های زیادی در رشته فناوری اطلاعات دانشجو نمی پذیرد حتی آمارشان انگشت شمار است. حال اگر دریافته باشیم به این نتیجه دست خواهیم یافت که اگر قرار است کشور خودمان را در سطح آسیا و دنیا مطرح شود، با کدام متخصصان IT ؟
با سرمایه گذاری بیشتر در این بخش می توانیم متخصصان زیادی را پرورش و شکوفا سازیم چون واقعا علاقمندان زیادی وجود دارند که می خواهند به این فناوری وارد و ادامه تحصیل دهند.
از اثرات دیگر فناوری اطلاعات افزایش آگاهی و سطح عمومی جامعه که همان مردم است میباشد.
با مثالی این مسئله را بررسی می کنیم. همان طور که می دانیم در سیستم های اداری ایران برای اینکه بتوانیم کاری را انجام دهیم باید با تشکیل پرونده و عکس و ... از این طبقه به آن طبقه به بالا و پایین و هزار راه و دردسرهای دیگر وارد شویم این سیستم مشکلات متعددی از جمله وقت بیشتر ، خستگی روان و ... را بدنبال خواهد داشت. ولی وقتی آن طرف روی سکه را ببینیم، فرض کنید وارد اداره ای می شوید بدون اینکه کاری انجام دهید در همان ورودی با اپراتور کامپیوتر آشنا می شوید و با همان کامپیوتر کارهای خود را ردیف می منید.
به نظرتان کدام بهتر است؟ حتما دومی، پیشرفت در فناوری اطلاعات به خودی خود در سطح آگاهی مردم را نیز بالا می برد. زمانی که 10 سال قبل کسی که کامپیوتری داشت ، بسیاری از مردم نمی دانستند اصلا کامپیوتر چیست ولی حالا چگونه است؟ اگر کسی کامپیوتر را نشناسد به او می خندند ! واقعیت چنین است با پیشرفت تکنولوژی نیز سطح آگاهی مردم بسیار بالا می رود . اگر روزی ما در کشور خودمان شاهد این تکنولوژی و کاربرد واقعی آن باشیم دیگر نیازی به مدارک کاغذی نخواهیم داشتدر اینجا برای شما مثال بارز فناوری اطلاعات در عصر دیجیتال را عرض می کنم.
بیل گیتس در کتاب معروف خودش (کسب و کار بر بال اندیشه) نوشته است:
در سیستم اداری مایکروسافت اصلا همه کارها بصورت دیجیتالی و کامپیوتری صورت می پذیرد. فرض کنید 50 نفری که در هر هفته استخدام میکنیم چگونه است؟، اگر خانم X در کلیه امتحان های ورودی که بصورت Online برگزار شده قبول شده است و آماده برای کار در واحد تگزاس می باشد ، قبل از اینکه این خانم برای کار کردن به آن بخش خودش را معرفی کند قبل از او اتاق وی با کامپیوتر شخصی اش و تمام نرم افزارهای مورد نیاز ،نام و سمت او بر سر در محل کارش و میزان حقوق دریافتی و ... مرتب شده است فقط کافیست این خانم وارد بخش مربوط شود و به اتاقش راهنمایی شود. حتی دریافت حقوق وی از طریق کامپیوتر می باشد .
دقت در این امر کافی است که میزان استفاده کاری در این بخش بسیار بالاست و بازده مفیدی دارد چون اولا در وقت و ثانیا در هزینه صرفه جویی شده است.
ایران کشوری جوان و دارای خلاقیت بسیار بالا می باشد و در چند سال اخیر نیز شاهد پیشرفت واقعا بسزایی در این بخش بوده ایم و خواهیم بود.
فناوری اطلاعات در ایران جایگاه خاصی دارد . دیگر عصر کاغذی رو به اتمام است و همه در تلاشند سیستم های خود را به صورت دیجیتالی در بیاورند. فناوری اطلاعات کلید اصلی مبارزه با اینهمه پرسش و پاسخ می باشد. تکنولوژی قرن ، حرکت به سوی آینده ، تفکر و اندیشه ، سه محور اصلی اندیشه در راه فناوری اطلاعات می باشد.
عصر حاظر ،ارتباط با انسانها ، از این نقطه کره با نقطه دیگر است . حرکت به سوی فناوری لازمه اش سرمایه گذهری در بخشهای مختلف می باشد. امیدواریم شههد پیشرفت بیش از پیش در این زمینه باشیم.